HVA LESER FILOLOGEN?

Eksamen er over, en rykende fersk utgave av Filologen er sluppet, og snart senker endelig juleroen seg over oss. I Filologen-redaksjonen gleder vi oss til å bruke romjulen på å lese gode bøker, kanskje finne noen under juletreet og ikke minst reflektere over lesestoffet som har blitt fortært i året som er gått. Redaksjonen har blitt intervjuet, og forteller om årets litterære favoritter, julegaveønsker og leseplanene for julen.

CECILIE STENBAKK ENGEBRETSEN – Redaktør

Hva skal du lese i julen?

Jeg leser veldig ofte flere bøker om gangen, akkurat nå holder jeg på med Lars er LOL, Elena Ferrante-bøkene, Helle Helles Hvis du vil, Marie Auberts Kan jeg bli med deg hjem, i tillegg til at jeg leser manus for forlaget jeg er praktikant i. Har også planer om å lese Édouard Louis’ Voldens historie.

Hvilke(n) bok/bøker håper du ligger under juletreet?

Helene Uris Hålke og Åsne Seierstads To søstre er to bøker jeg gleder meg til å hive meg over, så jeg håper å finne begge to under treet. Men ekstra gøy er det å få litteratur som andre mener du bør lese. Det sier ofte mye om personen som gir deg boken, så å gi bøker kan være en veldig personlig og fin gave, etter min mening.

Hva er det beste du har lest i 2016?

Jeg har lest flaut lite 2016-litteratur, men planen er å bli litt mer asjur i juleferien. Vigdis Hjorths Arv og miljø er kanskje den som gjorde mest inntrykk på meg av årets utgivelser (av de jeg har lest, vel å merke). Ellers har jeg lest mye annen god litteratur i år, som er fra de siste årene: Yahya Hassan og Athena Farrokhzads diktsamlinger er skarpe, presise og viktige, Kjersti Annesdatter Skomsvolds Meg meg meg rørte meg veldig. Ellers vil jeg anbefale Fire dager hos farmor av Tor Martin Leines Nordaas, en feel good-roman som passer perfekt nå i juletider.

 

MARTE HAGEN – Skjønnlitteraturansvarlig og medredaktør

Hva skal du lese i julen?

I julen vil jeg helst forsvinne inn i en fortryllende verden, og velger alltid fantasy framfor sosialrealistiske papirkutt-romaner. I år vil jeg lese Patrick Rothfuss’ The Name of the Wind på nytt, i vente på at Rothfuss skal skrive ferdig siste bok i trilogien The Kingkiller Chronicle. Kan love en gjenomarbeidet middelalderaktig verden, subtile former for magi, og språk som er mye bedre enn fantasy-gjennomsnittet. Anbefales!

Hvilke(n) bok/bøker håper du ligger under juletreet?

Magne Rommetveits nynorske synonymordbok Med Andre Ord! Pluss poesi, alltid poesi.

Hva er det beste du har lest i 2016?

I år er det kanskje Jean Rhys’ Wide Sargasso Sea, Inger Christensens Sommerfugledalen. Et requiem, og Knut Hamsuns Markens Grøde som topper listen min. Wide Sargasso Sea er en virkelig sterk bok, Inger Christensens sonettkrans er et lite mesterstykke, og Markens Grøde sjarmerte meg mer enn forventet.

 

VIGDIS EVANG – Administrerende leder

Hva skal du lese i julen? 

En italiensk oversettelse av den engelske krimmen Heresy. Lagt til Oxford i dronning Elisabeth Is regjeringstid. Spennende og nokså lettlest på italiensk! Bruker den som språktrening, nemlig.

Hvilke(n) bok/bøker håper du ligger under juletreet?

Tror ikke jeg får noen bøker i år, faktisk. Men skulle gjerne fått Gerard Manley Hopkins’ samlede dikt. Var og språklig mesterlig, og overraskende moderne for sent 1800-tall.

Hva er det beste du har lest i 2016? 

Dante! Både Komedien og diktsamlingen Vita Nuova. Eller er det kanskje litt juks å velge pensumlitteratur? Satte også pris på David Mitchells The Bone Clocks, som jeg leste i sommerferien.

 

MARIA QVALE – Skjønnlitteraturansvarlig

Hva skal du lese i julen? 

I julen tenkte jeg å endelig komme meg gjennom Trolldomsfjellet, etter å ha lest halve boka tre ganger. Jeg har også tenkt å lese Vi elsker maskiner av Rasmus Halling Nielsen, som i hvert fall på de første sidene legger opp til en slags poetisk krim-fortelling etter samplingens logikk. Og så gleder jeg meg til å lese om igjen en av mine favorittbøker, Hærværk av Tom Kristensen.

Hvilke(n) bok/bøker håper du ligger under juletreet?

Jeg håper på å finne Gunstein Bakkes Havend.

Hva er det beste du har lest i 2016?

Vigdis Hjorths Arv og miljø og Monica Isakstuens Vær snill med dyrene, selv om jeg ikke har noen klar formening om hvem som egentlig burde vunnet Brageprisen. Jeg likte også diktsamlingen til Anne Helene Guddal godt, den er tidvis personlig-politisk på en troverdig måte.

 

MARIA KJOS FONN – Sakprosaansvarlig

Hva skal du lese i julen?

I år blir det mye horror, research til et prosjekt jeg jobber med.

Hvilke(n) bok/bøker håper du ligger under juletreet?

Bokhylla mi flyter over, så har faktisk ikke ønsket meg bøker. Håper jeg får noe jeg ikke har hørt om før, og som jeg ikke ville lese på egenhånd

Hva er det beste du har lest i 2016?

En beretning om blindhet av José Saramago.

 

SILJE NYHEIM – Korrekturansvarlig

Hva skal du lese i julen? 

Jeg begynte nettopp å lese Stoner av John Williams. Den lover veldig godt så langt!

Hvilke(n) bok/bøker håper du ligger under juletreet? 

Jeg er veldig glad i biblioteket og ønsker meg egentlig sjelden bøker til jul.

Hva er det beste du har lest i 2016? 

Jeg fikk øynene opp for Trude Marstein først i år, og Hjem til meg er en stor favoritt.

 

HANNA DAL – PR- og kommunikasjonsansvarlig

Hva skal du lese i julen?

Jeg er i avslutningsfasen av siste bok i Napoli-kvartetten av Elena Ferrante, som har vært en virkelig god leseopplevelse. Når jeg har lagt den fra meg, ser jeg frem mot å sette i gang med litt nye norske bøker. Både Hålke av Helene Uri og Arv & Miljø  av Vigdis Hjorth ligger klare.

Hvilke(n) bok/bøker håper du ligger under juletreet?

Jeg har en stabel med bøker hjemme, så strengt tatt ønsker jeg meg ingen bøker i år. Men det er alltid spennende å se hva andre finner på å gi av bøker. Jeg vil gjerne bli overasket med noe jeg ikke har hørt om før!

Hva er det beste du har lest i 2016?

Jeg tilbrakte sommeren med Heidi Furres Ungdomskulen, som jeg har funnet ut av at er den beste årstiden å lese hennes bøker. Nostalgi pakket inn i et vakkert nynorsk språl! Lena Anderssons Rettstridig Forføyning falt også i smak. Hun skriver analytisk om den vanskelige kjærligheten og parforholdet, og treffer ganske ofte spikern på hodet i sine analyser. Jeg må nesten også nevne Carson McCullers The heart is a lonely hunter, en klassiker, og jeg skjønner godt hvorfor!

 

Vi i Filologen ønsker dere alle en god jul, og et godt nytt lese- og skriveår!

Hva er dine litterærere favoritter fra 2016? Hva har du på ønskelista? Og hvilken bok skal du tilbringe julen med? Vi vil gjerne høre!