Leder #3/17 RUS

Rus innebærer et avvik fra normaltilstanden, en overskridelse. Den første assosiasjonen du får er kanskje følelsen av en drink eller pils for mye på byen. Rus kan også være en opplevelse av lykke, spenning eller ved fysisk aktivitet. Eller i den tiende kaffekoppen, om du vil. I denne utgaven har vi bedt om alle typer tekster om temaet, og innholdet i bidragene varierer like mye som assosiasjonene.

Vigdis Evang tar oss med tilbake til 1800-tallet, hvor bruk av rusmidler som opium og heroinvar vanlig legemiddelfor. Er barnet ditt sykt, spør Evang. Ikke noe problem på 1800-tallet, da fikk spebarnet hostesirup i form av opium- alle symptomer borte vekk!

Adferdsbiolog Bjørn Grinde gir oss en kjapp innføring i biologiens rus: Hva er den evolosjonsmessige bakgrunnen for at vi opplever rus, hvorfor blir vi avhengige og hva er problematisk med kjemiske rusmidler? Linda Bakke Jensen har et annet perspektiv: Hun er tidvis rusavhengig, og har skrevet en tekst hvor hun på en humoristisk, befriende og ironisk måte kritiserer høyt og lavt – blant annet oppfordrer hun ruspolitiske beslutningstakere til å begi seg ut på en felles rustesting. Les!

Videre spurte vi fire skrivende mennesker om å fortele om en rusopplevelse. Svarene er svært ulike og strekker seg fra en utforskning av romantikkens poesi-junkie, Keats, til den skremmende opplevelsen av å våkne opp på sirkus i tung bakrus. Takk til Jonny Halberg, Morten Langeland, Erlend O. Nødtvedt og Peter Svare Valeur for flotte bidrag!

Vi har mange dyktige skjønnlitterære skribenter i denne utgaven. Den svenske forfatteren Martin Bengtsson har skrevet en monolog, forfatter Atle Håland har bidratt med tips til hasjrøykeren, Ine Sætre skriver kroppsnært og rytmisk, mens Ellen H. beskriver et intergalaktisk møte på apoteket. Maia Kjeldset Siverts, tidligere redaksjonsmedlem i Filologen og nå forfatterdebutant, har bidratt til dette nummeret ved å la oss få publisere en av hennes kortprosatekster fra samlingen Det ble en rotte! (2017).

Nada Tosinovic er ansvarlig for utgavens Filologen anbefaler-spalte, og har skrevet en anbefalinfg av Narkoatlas Oslo (2016). Obs: ikke en guide til å oppdrive narkotika i Oslo! Vi har vært så heldige å få publisere både visuelle og tekstlige utdrag fra boken. Fotograf Marthe Bleu har bidratt med en fotoserie bestående av en rekke rå og tidvis eksplisitte skildringer av nærmiljøet.

Det er verdt å nevne at vi fikk tilsendt så mange gode bidrag at det ble en vanskelig prosess å velge hvilke som skulle få plass i utgaven. Av den grunn vil vi også publisere enkelte tilsendte bidrag på nettsiden vår  – filologentidsskrift.no. Vi anbefaler derfor å følge Filologen på Facebook, hvor vi publiserer tekster fortløpende.

Med dette ønsker jeg å takke for meg og min tid som redaktør i Filologen. Det har vært spennende, lærerikt og ikke minst ærefullt. Jeg ønsker neste redaktør, Marie Qvale, og resten av redaksjonen, lykke til med fortsettelsen. Nå gleder jeg meg til å følge med fra sidelinjen.

God lesning og god sommer!

Cecilie Stenbakk Engebretsen