For et tema – for noen bidrag! ”Sex” er det overordnete temaet i dette dobbeltnummeret. Hva passer vel bedre enn å ta med seg et dobbeltnummer sprekkfullt av seksuelle og sensuelle dikt, artikler, essayer og annen litterær snacks hjem til jul?
Andrés Lekanger, sexarbeideraktivist, har skrevet en artikkel om menn som selger sex og om mannens rolle i sexarbeid, en side ved prostitusjon som ikke belyses spesielt ofte. Sakprosaansvarlig Maria Kjos Fonn og jeg har møtt ”Emma”, en prostituert student som forteller om hvordan hverdagen som prostituert i hovedstaden er. Hun forteller om hvorfor hun har valgt å selge sex, om dobbeltlivet hun lever, og om sitt syn på medienes fremstilling av prostituerte. Hvordan er det egentlig å skulle skjule en slik side ved seg selv? Hvorfor velger en student i et av verdens rikeste land å prostituere seg? Dette er noen av spørsmålene vi stilte henne, og som hun mer enn gjerne ville gi oss svar på.
I vårt eget intervju med en aseksuell og en alloseksuell viste vi sexscener fra ulike populærkulturelle filmer og serier, og satte deres reaksjoner ved siden av hverandre. Vil en aseksuell føle noe i det hele tatt av å se slike klipp, når mangelen på seksuell tiltrekning i utgangspunktet mangler? Hva vil en alloseksuell legge merke til, sammenlignet med en aseksuell? Intervjuet belyser hvor bredt spekteret av reaksjoner på det seksuelle kan være.
Vigdis Evang drar oss med inn i den gamle latinske lyrikken og romertidens seksuelle fornærmelser, og klarer på humoristisk vis koble dette til Donald Trumps mye omtalte små hender. Vi får også en innføring i hva som var synd og skam ved seksualitet og sex på Caesars tid. Den romerske seksualmoralen viser seg å være ganske annerledes enn hva de fleste av oss kanskje ville trodd.
Videre har vi fått noen virkelig gode skjønnlitterære bidrag. Ylva Törngren skriver om kvinnen som føler seg som en jordfreser og vil pløye jordet. Silje Rees bidrag om intimsoner og tilfeldige fellesskap. Ingvild Nærums sensuelle beskrivelser av en klementin som skrelles og nytes skiller seg ut billedlig fra de andre bidragene. Christian de Groot-Poulsen har bidratt med to dikt som står i en spennende kontrast til hverandre, mens Nina Svennes ekfrase til Paul McCarthys skulptur ”White Snow Cake” er et dikt preget av svart humor og sotete bergmenn. Dette er bare et lite knippe av bidragene vi har fått inn. Blir du ikke mett på tekster som omhandler sex etter å ha lest dette nummeret, er det heller ingen grunn til bekymring: Vi har fått trykke utdrag fra to debutsamlinger vi anbefaler som videre lesning, to diktsamlinger som på hver sin måte tar opp temaet.
De kunstneriske bidragene til nummeret fortjener et avsnitt for seg selv. Sensuelle akvarellbilder, uslipte og symboltunge fotoserier om onani, seksuelle fantasier og forhold til egen seksualitet – Tina Maria Elena Bak, Io Alexa Sivertsen og Mira Wickman har virkelig bidratt til et visuelt vakkert og røft nummer.
Da vi i redaksjonen ble enige om temaet for dette nummeret, var vi både spente og engstelige. Ville vi få en innboks full av formelpreget husmorsporno og slibrige, uoriginale dikt? Ville vi få noen bidrag i det hele tatt, da ”sex” er et tema det kanskje er vanskelig å skrive godt om? Det viste seg at vi ikke hadde noe å frykte. Vi fikk inn rekordmange bidrag, og de var verken formelpregede eller uoriginale. Vi hadde helt åpenbart undervurdert erotikklitteraturen.
Jeg som redaktør er svært stolt over nummeret du nå sitter med i hendene. Jeg er ydmyk og takknemlig for at redaksjonen og jeg får trykke så mange tekster av så høy litterær kvalitet, og ikke minst at vi får dele de vakre visuelle bidragene vi har fått tilsendt. Fordommene om sex som tema i litteraturen er herved forbi: Det kan absolutt skrives godt om sex.
God jul, godt nytt år og god lesning!
Cecilie Stenbakk Engebretsen